Nova metoda zdravljenja angine pektoris na UKC Ljubljana

Nova metoda zdravljenja angine pektoris na UKC Ljubljana

Do deset odstotkov bolnikov s koronarno boleznijo ima kljub zdravljenju z zdravili in posegi za izboljšanje prekrvitve srca še vedno bolečine v prsnem košu oz. odporno angino pektoris. Tem bolnikom je mogoče pomagati z vstavitvijo posebne opornice skozi žilo v koronarni sinus, to je v končni del venskega obtoka v srcu, ki se zliva v desni srčni preddvor.

Z zgolj 30-minutnim posegom se lahko kakovost življenja koronarnega bolnika izrazito izboljša. Posegi se izvajajo pod vodstvom kardiologa prof. dr. Bunca na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana.

Vstavitev posebne opornice skozi veno na vratu ali na nogi v koronarni sinus povzroči zmanjšanje prečnega preseka koronarnega sinusa in poveča upor proti toku krvi. Posledično zviša tlak v koronarnem sinusu in tudi v koronarnih arterijah. Sledi prerazporeditev pretoka krvi s področij dobre prekrvitve v slabše prekrvljene predele srčne mišice. Za poseg zadostuje lokalna anestezija.

Izumitelj nove metode je izraelski zdravnik dr. Banai. Ideja o zdravljenju slabe prekrvitve srčne mišice z vplivanjem na pretok skozi koronarni sinus stara že več desetletij. V sodobnem zdravljenju pa metoda predstavlja nadgradnjo modernih načinov zdravljenja slabe prekrvitve srčne mišice.

Cel članek si lahko preberete tukaj: LINK

Vir: kclj.si in Rtvslo.si